XXV. Csángó Fesztivál

Kárpát – Haza MAGYAR KONFERENCIA
Jászberény, 2015. augusztus 7-8.

Fővédnök:
Dr. Hoppál Péter Kultúráért Felelős Államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szász Jenő elnök Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Védnökök:
Dr. Kállai Mária Kormánymegbízott JNSZM Kormányhivatala
Kovács Sándor JNSZM Közgyűlés elnöke
Kelemen László főigazgató Hagyományok Háza
Csibi Krisztina igazgató Magyarság Háza
Dr. Balogh Júlia történész a „Fölszállott a páva” televíziós műsor vezető szerkesztője
Pócs János a Jászság Parlamenti Képviselője
Dr. Szabó Tamás Jászberény Város Polgármestere
Jászsági Menedzser Klub Egyesület
Folklór Kulturális Közalapítvány Jászberény

Helyszín: Déryné Rendezvény Ház Díszterem, Jászberény, Lehel vezér tér 33.

2015. augusztus 7. péntek
Érkezés: 09.30 - 10.00
10.00 Moldvai dallamok Petrás Mária  Prima Primissima díjas énekművész, Kallós Zoltán  Kossuth-díjas, a Nemzet művésze, Balán Bálint Erzsi a Népművészet mestere és a Prima és Prima Primissima Közönség-díjas Jászság Népi Együttes közreműködésével
MEGNYITÓ: Dr.Hoppál Péter Kultúráért Felelős Államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma
A vendégeket köszönti: Dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere Mihályi Gábor a Csángó Fesztivál Alapítvány elnöke, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője

Bevezető előadások: Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Kallós Zoltán Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze Novák Ferenc Kossuth- díjas, a Nemzet Művésze
a konferenciát vezeti: Papp Imre koreográfus, néptánc-népzene gyűjtő,a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor és a Csángó Fesztivál alapítója
11.20 –-11.40 Kelemen László főigazgató Hagyományok Háza A Hagyományok Háza új törekvései a népi kultúra értékmentésében11.40 - 12.00 Dr. Balogh Júlia történész a Fölszállott a páva televíziós műsor vezető szerkesztője A média szerepe a néphagyományok népszerűsítésében
12.00 - 12.20 Dr. Paládi – Kovács Attila  akadémikus Hungarikum és értékmentés a néprajzi felfogásban
12.20 - 13.30 Ebéd
13.30 - 13.50 Csibi Krisztina igazgató  Magyarság HázaA Magyarság Háza szerepe nemzeti értékeink megőrzésében
Csángó Menyekező – Moldvai csángó táncosok és zenészek előadásában14.30 – 14.50 Dr. Csonka-Takács Eszter Igazgató Szellemi Kulturális Örökség                                                              IgazgatóságNemzeti értékeink versenyképessége a világ szellemi örökségében
14.50 - 15.10 Dr. Bathó Edit igazgató Jász Múzeum A jövőnek élő hagyományok
15.10 - 15.30 Dr.Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes Szabadtéri Múzeum    SzentendreÚj módszerek a múzeumi prezentációkban
15.30 - 15.50 Dr. Kelemen Tekla néprajzkutatóKolozsvár/MéraA viselet, mint a kalotaszegi  hagyományos társadalom státuszszimbóluma
15.50 - 16.10 Dr. Kertész Ottó elnök Folklór Kulturális KözalapítványA Jászság Népi Együttes szerepe a Csángó Fesztivál műhelyében
16.15 - 17.30 FILMVETÍTÉSA válaszúti Kallós Múzeum  dokumentumfilm 2010.Jászberénytől Moldváig  dokumentumfilm 2013. Rendező: Péterbencze Anikó
18.00 Vacsora
20-Programok a Csángó Fesztivál keretében  Gálaműsor„Fölszállott a páva” nyertesei és „Megidézett Kárpátalja”címmel aMagyar Állami Népi Együttes műsora

2015. augusztus 8. szombat
10.00-11.30A II. Magyar Üzletember Fórum és a Kárpát-HazaMagyar Konferencia közös előadásai Dr. Varró Bernadett dékán Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Az iskolarendszerű oktatás szerepe a hagyományőrzésben -a vállalkozás szerepe az oktatásban-
Szikra István –  a Scintilla Kft ügyvezető igazgatója, a Szikra Galéria   Kávéház és Étterem tulajdonosa Gazdaság és kultúra  egymásra hatásának új dimenziói a 21. században.

A II. Magyar Üzletember Fórum  és a Kárpát – Haza Magyar Konferencia üzenete
11.30-14.00 Kerekasztal a Hungarikum továbbéléséről, a vállalkozói kapcsolatokról a Kárpát-medencébenKISEBBSÉGBEN SIKERESEN

A kerekasztalt vezeti: Péterbencze Anikó - néprajzkutató, dokumentumfilm rendező
Vitaindító: Dr. Agócs Gergely néprajzkutató. A népzenehagyomány szerepe a felvidéki magyarság értékeinek megőrzésében Benke Pál és Benke Paulina Somoska/Moldva Lőrincz Cselesztin főszerkesztő Csángó Rádió Csíkfalu /Moldva
Résztvevők: a Jászsági Menedzser Klub Egyesület tagjai: dr. Rédei István a CO-OP Star Zrt elnök-vezérigazgatója, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke – JászberénySzatmári Zoltán a Jászsági Menedzser Klub alelnöke, JNSZM Iparkamara általános alelnökeKuti Mihályné a KOD Kft ügyvezető igazgatója - JászberénySzikra István a Scintilla Kft ügyvezető igazgatója, a Szikra Galéria, Kávéház és Étterem tulajdonosa - Jászberény
Papp Imrea Jászság Népi Együttes és a Csángó Fesztivál alapítója - Jászberény

További hozzászólók:
Borbély Jolán Príma díjas, néprajzkutató
Petrás Mária Prima Primisszima díjas előadóművész, keramikus - Diószén/MoldvaSzabó Gabriellaaz Újvidéki Rádióújságírója, népművelő - Újvidék/SzerbiaKupec MihályNagyida/Szlovákia Bódvavölgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatójaTímár Zsombor László Gyimesfelsőlokpolgármestere
továbbá erdélyi, felvidéki szövetségek, egyesületek vállalkozói és jászsági üzletemberek

Javasolt témák:Kisebbségben sikeresen? Hogyan segíthet a modernkori egzisztenciális problémák leküzdésében a kisebbségi lét?  Az anyaországi kapcsolatok milyen szerepet játszhatnak a szülőföldön maradásban? Vállalkozóként kisebbségben, sikeresen.

14.00  Ebéd
Fogadás ----- Főtéri programok ------ Felvonulás

18.00 Vacsora

20.00- Programok a Csángó Fesztivál keretében – Gálaműsor Kárpát-medencei hagyományőrző népművészek és a Jászság Népi Együttes műsora